Tuesday, July 31, 2012

TUDONG TURON TEMURON

kata kunci "Hijrah" sebenarnya adalah antara lapuk pada zaman, kita anggap ia suatu pencerahan kerana ia berlaku pada era kita. Politic me-war-warkan ia sebagai satu contoh teladan dari arah Jahil kepada Kebaikkan moga para peminat seseorang "Idola" itu turut berubah kerana Inspired dengannya.. sedangkan ia cuma satu contoh sahaja. Yang mungkin memberitahu kita bahawa Artist pun Manusia.
Bilamana ambe gunakan ayat Artist tidak semestinya orang itu terkenal, adapun antara kawan-kawan ambe yang juga pernah bergiat dalam bidang kesenian ini turut ambe define mereka sebagai Artist kerana itulah maksud Orang Seni, Karyawan atau sebagainya. Mereka mendapat pencerahan Hidayah dari Mimpi atau Incident untuk jadikan alasan "sampai bila aku nak macamni aja?"

Akhirnya sepertimana yang diisytihar pada Facebook yang dimiliki olehnya, semakin hari mereka semakin menunjukkan remarks yang baik dan bagus. Cerita bab Agama dan bagaimana ia dapat buat dirinya berfikir lebih matang kerana banyak fikir tentang akhirat lebih pada duniawi. Hinggakan pada suatu tahap perubahan wanita freehair kepada bertudong ini timbulkan "warna sebenarnya" dimana adalah suatu potensi untuk menerima perubahan yang sebenar.

Penampilan bukanlah suatu yang penting dalam Agama, tetapi syarat Agama adalah yang mengajar anda untuk jadi orang yang "dengar kata" dari buat perkara membabi buta. Bila kita kaitkan dengan Jahil, ia adalah bermaksud "tidak tahu menahu" pada individu tertentu, jadi ikutan, maka ia jadi jamak dipanggil lah Jahiliah. Kita ndak salah kan siapa dalam zaman ini? Mak Ayah senantiasa jadi punching bag kepada orang atasan, kononnya Mak Ayah tak cukup ajar, ada point nya disitu..Tetapi sedarkah atau tidak kematangan akal seseorang itu bermula semenjak Baligh lagi? Dan jikalau kita teliti dengan soal Baligh seseorang anak, Dosa-Pahala yang dimengertikan oleh Agama pun adalah hal mereka sendiri. Berbeza dengan kala belum Baligh dimana tanggungan Dosa-Pahala itu letak pada orang tua masing-masing.

Saat kita ditahap Akil Baligh ini lah kita mula mencari identity kita, kalau kita belajar mengenai Psychology makan akan tahulah bahawa inilah ketikanya kanak-kanak menjadi budak. Ia satu fasa yang crucial yang perlu diketengahkan, kebijaksanaan orang tua adalah priority untuk menggunapakai ke arah mana. Samaada anda orang Tua yang tahu pukul anak macam orang gila ataupun belai anak sampai dah jadi terlampau lembut jiwanya. Tegur sikit, dah melenting dan kemudian panggil puak masing-masing untuk berantam. Tak kiralah level usia manapun anda berada, kita akan mendapati bahawa perkara yang sama ini turut berlaku. Ianya bukanlah suatu kebetulan, scenario yang kebanyakkan berlaku diseluruh dunia turut mendapati hal yang sama cuma peredara zaman yang semakin canggih kadang mengaburi pandangan kita untuk sepakat bersetuju bahawa semua ini adalah sama sahaja. Ada scenario Bully, kena Tipu dan sebagainya.

Bilamana ambe cadangkan bahawa Penampilan luaran bukanlah suatu yang penting dalam Agama, ambe tidak maksudkan bahawa Hati itu sahaja penting..Syariat turut memainkan dasar yang penting dalam BerAgama, kerana tidak mungkin kita dapat Solat dengan berpakaian seluar dalam-kan? atau tidak menutupi bahagian-bahagian tertentu untuk Solat. Kejanggalan itu kita rasa, sebab hal yang sebenar berlaku disini adalah kita sedang practice upacara yang penting dari segi Agama. Tiada pensyaratan untuk pakai Kopiah atau Songkok untuk solat, tetapi menutupi Kepala itu kita ketahui adalah sebahagian Sunnah Rasulullah, penyempurna Agama Islam itu sendiri. Tak semestinya berkain pelekat sahaja dibolehkan untuk pergi masjid kerana pakai Jubah itu adalah Sunnah Rasulullah.
Sunnah bermaksud Cara, kalau kita dah mengerti bahawa Cara orang lain malah banyak bidaah atau keterlampauannya, ringkasnya ikut sahaja Cara Rasulullah bila dah dalami Sirah baginda.
Tetapi dengan Berjanggut buat lelaki hingga ke dada sekalipun kalau sekadar ikut-ikutan tidak padan dengan apa kita pilih untuk jangka masa Selamanya iaitu hingga ke Akhirat. Ambe sendiri berjanggut, ambe pilih berjanggut kerana ambe hendak mengenali bagaimana Rasulullah tlah lalui sepanjang hidupnya berenang dalam lautan Kejahilan masyarakat, ia suatu yang bercanggah kerana dizaman Greek sendiri banyak memperkenalkan golongan yang tidak berjanggut kepada puak Gay. Itu fakta Sejarah, kalau tidak percaya maka ambe cabar untuk cari sendiri.

Tetapi apalah erti jikalau Kulit Sahaja yang keras tetapi Isinya tiada?
Itu soalan mencari Hakikat diri kita, yang ambe sendiri pernah kenali beberapa puak yang gelarkan diri mereka pengamal Ilmu Hakikat yang cuma berani katakan Solat itu "Kulit aje" maka itulah alasannya sebab mereka tidak solat.. ambe ketika itupun turut terkesima dengan pendirian ambe yang kurang ilmu ini serba jahil. Bila memikirkan sejenak, adapun betul juga Solat itu cuma practice luaran sahaja, kepada ambe yang ketika itu tidak sedar dengan mekanisme bacaan kita baca ketika Qiyam, Rukuk, Iktidal, Sujud, Duduk ataupun Tahyat. Ini semua ambe kembali rujuk pada perjalanan Tarikah yang ajar kita panduan untuk mengetuk pintu Hati kita.  Beberapa hari yang lalu waktu bersahur sambil membuka TV disebuah rancangan yang ada menceritakan tentang kelebihan atau Mukjizat Air Zam-Zam, para pengkaji yang bukan Islam mengambil initiative untuk mengetahui Rahsia Air tersebut dan ia adalah suatu penemuan yang luar dari kebiasaan kerana Air Zam-Zam yang keluar dari Bhumi yang boleh dikatakan suatu ketika dahulu kering kontang dan tandus itu memiliki Air yang berlipatganda sucinya dari air French Alps seumpama Evian. Dan ditambah lagi dengan kajian pada air biasa yang dibaca pelbagai surah-surah oleh orang-orang yang Alim, membuktikan bahawa air bertindakbalas pada bacaan lantas mengeluarkan semacam zat air yang bersih. Mungkin sahaja bila orang sakit berubat bila minum air bacaan itu boleh baik itu membantu antibody kita untuk lawan penyakit, tetapi kita yang perlu ada Aqidah yang padu perlulah relate pada Allah yang maha memperkenankan Doa iaitu Ya Mujib, yang dijamak menjadi Mujarabah..Kita kenali sebagai Mujarab.
Kalau tiada doa(rasa berharap) dan ikhtiar(berusaha untuk berubat), tak mungkin kita sembuh kan? Itu cadangan ambe lah untuk simplify kan fikiran kita yang banyak minta jawapan yang tak berkesudahan. Tetapi kalau kita rasa Ubat Hospital tu lah dapat ubati, teruskanlah mengkaji, dimana punca segala Ubat itu kalau tidak diambil dari Kuman penyakit itu sendiri dijadikan Penawar juga.
Ini malah memperkuatkan suruhan Solat kita yang dibaca pada perbuatan yang ditentukan, tasbih pada rukuk dan sujud, ada sebabnya mengapa harus demikian dan malah keberkesanannya bukan sahaja dari amalan tetapi bacaan yang kita fahami ada perbezaan tasbih yang dibacakan waktu rukuk dan sujud.

Semua ini diambil kira pada soal perubahan, kita berubah bukan harap hendakkan sesuatu tetapi kita hanya ingin kembali pada azali kita sendiri iaitu mendapat kedudukan yang istimewa dari Allah taala yang menjadikan, berdasarkan pengalaman kita bersyahadah(menyaksi kan sesuatu) dalam Hidup. Yang orang lain tidak nampak, kita jelas nampak tetapi mengambil masa untuk orang lain turut menerima hal tersebut sebagai pencerahan Hidayah. Sementara ada puak yang enggan percaya, kita turut ada naluri yang sama iaitu cuba menegakkan kebenaran sepertimana Nabi-nabi kita cuba usahakan, sungguhpun usaha Nabi tidak setanding dan tak terbanding oleh kita hari ini tetapi kita berjuang kerana itulah contribution kita pada Agama Rasulullah yang disengajakan untuk wujud didunia untuk kembalikan Fitrah kita sebagai apa? dan mengapa kita ada kelebihan yang banyak jika dibanding dengan binatang atau tumbuh-tumbuhan?

Sepatutnya, sewajarnya, seharusnya, semestinya, kejadian kita Manusia(yang membaca ini) adalah untuk membuktikan budaya Rahmatan Lil Alamin, menurunkan Rahmat Allah pada Alam dari usaha murni kita seikhlas mungkin kerana Allah.

Dengar macam best, membaca pula kita ditanggap pula macamlah bagus ambe ni berbahasa, tetapi itulah expectation Tuhan yang ambe yakini ada terdapat pada tiap-tiap diri kita. Yang ada peranan masing-masing yang maseh belum berada pada tempatnya, Allah senantiasa beri petanda dalam hidup, kita buat tak endah dengan anggap semua ini kebetulan sahaja sedangkan ia sudah berada pada aturan yang dirancang sebelum adanya ada. Buktinya kita dapati dari tiap-tiap surah Al-Quran yang diberitahu bahawa setara mana pun anda jahat pada Tuhan, kemaafan itu tetaplah ada..yang penting kita tidak ulangi atau cuba berusaha tidak berulang lagi.

Ada semacam satu garisan halus antara Percaya dan Yakin, kalau kita ikut Agama dari sudut Percaya, kita akan ikut sahaja tanpa soal. Hingga beranak pinak, cucu cicit kita amalkan subur suruhan Agama tetapi tiada jaminan dari itu sangat merbahaya. Kita pernah dengar lagu Raihan bertajuk Iman Mutiara dahulu, dan dalam lyric tersebut kita tahu bahawa Iman tidak dapat diwarisi, dijualbeli meskipun datang dari Ayah yang bertaqwa, sebab Iman adalah Keyakinan yang rare tiba dalam Hidup kita. Ia membangkitkan Tidurnya umat yang lupa menjadi malah concern terus jadi berhati-hati kerana beringat-ingat.

Dizaman ambe duduki hari ini, gembar gembur masyarakat tentang Agama semakin hari semakin cerah, walaupun kegelapan hari-hari kita dengan tragedy pembunuhan, kematian, fitnah berleluasa di seluruh Dunia dengan Agama, kita seolah-olah sekadar orang yang makan hasil tanaman Taqwa mereka. Hana Tajima Simpson seorang yang bukan Islam akhirnya masuk mengenal Islam memperkenalkan Tudong versinya suatu masa dahulu di arus media Mainstream hari ini, iaitu Internet. Jadi ikut-ikutan dan beri semacam indication baik bahawa popularity wanita yang ada hari ini semakin friendly dengan Sunnah Isteri-Anak Perempuan dan Muslimah yang berada bawah pimpinan Rasulullah.

Mungkin agak regid atau sempit fikiran ambe dalam memantulkan kembali perspective tanggapan ambe pada apa tlah berlaku, tidak mengapalah..ambe ambil risiko ini untuk sekadar berkongsi pendapat yang sedikit untuk sama-sama kita nilaikan sendiri asalkan kita guna Emosi yang ramai, bukan kita aja yang rasa. Keterlampauan yang melanda hari ini merunsingkan, hinggakan dah jadi macam Fashion Show bilamana hendak berAgama, orang tidak lagi membicarakan hal permasaalahan dan kekurangan diri tetapi lebih mengetengahkan soal "Tudong jenis apa kau pakai ni?" "Macamana kau pakai Tudong ni?" "Berapa harga Tudong ni?" "Kat mana kau beli Tudong ni?"
daripada soalan yang membina Batin kita yang ingin beriman. Hasilnya, lebih banyak pembaziran dilakukan, jualan tudong jadi makin laris dan memenuhi almari rumah masing-masing. Yang lama dilonggokkan kemudian yang baharu dipakai. Itu satu budaya Bazir jugalah kalau tanya ambe, walaupun ia dikatakan lebih baik daripada beli Tube atau Spaghetti Strings dipasaran.

Dah tu?? semua susah dan tak kena, apa yang kena nya?
sememangnya ini salah satu jawapan yang dibalas bila kita start buka mulut mengenai ini.
Jawapannya senang sahaja,
bukankah Islam menuntut kita untuk bersederhana dalam apa sahaja?

Beramal-ibadatpun Ulama pun dah cukup pesan, boleh tetapi jangan lah sampai ralit dengan diri sendiri, kita juga dituntut bermasyarakat dan berjemaah walau dimana sahaja kita berada.
Tambahan yang patut kita geruni adalah apa yang sedang berlaku didalam jiwa masing-masing, yang mana kita bukanlah ahli yang pandai baca Hati orang lain, atau seperti Professor X yang dikurniakan kelebihan baca Fikiran orang lain.
Kita maseh kekurangan morality dan peradaban kita sebagai Manusia pun kita jarang sekali practice dengan betul, termasuklah ambe sendiri. Lalu kita confident kah dengan Tudong sahaja kita selamat dari azab?

Pengalaman ambe menunjukkan lebih banyak wanita tidak bertudong lebih sopan daripada yang bertudong dalam bicara, mereka banyak bertanya hal Agama dari yang bertudong yang mungkin dah rasa cukup berAgama yang reti bidas dan bahas sahaja untuk ketengahkan budaya Intellect masing-masing. Sebenarnya inilah maksud pada kata ambe tadi, Penampilan bukan suatu yang penting dalam Agama, sebab lebih penting punya rasa hendak belajar dan sanggup berubah demi kebaikkan. Bukankah itu ajaran Dua Kalimah Syahadah atau Kalimah Toyyibah ketika orang mula masuk Islam?
Apakah dengan maksud kita akhiri Solat dengan Bersyahadah tiap 5 kali sehari atau pada Kematian itu juga menunjukkan kita banyak kafir dari Islam? ada juga benarnya disitu dan ada yang tidak juga, tetapi kita cuba memahami mengapa Nabi memerintahkan agar kita sentiasa memperbaharui Syahadah tiap kali itu, mungkin kah kerana perjanjian-perjanjian kita sering mengecewakan orang lain itu sebabnya? Allah malah maha mengetahui dan maha memperhalusi tiap laku kita. Di hidup kita hari ini pun maseh banyak amalan kekafiran dan jahiliah daripada yang Islamic walaupun dinegara Islam. Itu reality sebab kita pada Hakikatnya memang saling memerlukan, kerana kita adalah Insan. yang sentiasa lupa,alpa dan leka..oleh yang demikian largha kita tanpa had itu perlukan orang menasihati, sebab itulah AddinuNasihah.

bila disebut "Hijrah" perkara pertama yang perlu berada diingatan adalah Tribulation, perubahan itu patut ke arah kebaikkan yang bersifat Universal atau Alami. Bukanlah dengan alasan dah berubah, kita gunakan untuk kaut keuntungan atas nama Agama. Malahan Politic pun menjadi mangsa kepada sikap individual, padahal dengan Politic lah Nabi menggunakan untuk menjalin hubungan diplomatic dengan orang Kafir agar pemerintahan itu Sejahtera seluruhnya, seumpama Madinah hari ini.

Berniaga tidak menjadi satu kesalahan atau dosa, tetapi kepada anda yang belum ada pimpinan..Carilah Suami dahulu untuk bantu susun atur urusan, Siti Khadijah seorang peniaga yang berjaya pada zaman Nabi walhal usianya lebihlah tua daripada Nabi Muhammad. Tetapi memilih untuk bersuamikan Nabi Muhammad kerana kelihatan jelas pada watak Baginda yang Husband Figure. Menandakan berjaya manapun seorang working women atau career lady, batinnya tidak lengkap dengan adanya orang yang menundukkan ego nya, hari ini secara logic pun kita tahu faktor usia ini pun salah satu perkara dianggap penting. Cuba sahaja budak lepasan SPM pergi mengurat Janda, lalu apa tanggapan si Janda? mungkin ada yang mahu tetapi kebanyakkannya akan kata "kau tu, muda-muda dah gatal nak orang tua"..itu mungkin yang narrow minded la, padahal perkahwinan itu tak mengenal usia pun.
Mungkin sahaja menurut assumption ambe sendiri, Khadijah tahu bahawa dengan bersuamikan orang Muda seperti Nabi Muhammad yang ketika itu berusia 25 tahun, ego nya yang diterapkan dalam urus-niaga itu tidak affected hingga merosakkan Hidupnya secara pribadi. Kerjaya dan Hidup suatu yang berbeza ternyata, Kerjaya hanya jangka masa..Had tertentu kita pun Pencen dan berehat, Hidup malah sesuatu yang lebih bermakna yang memperbolehkan kita curahkan pada masa kekosongan di kediaman Rumah jika bekerja itu di Pejabat Urusan yang senantiasa sibuk dengan berbagai urusan, maka dengan adanya teman Hidup itulah mengisi Hidupnya akan menjadi lebih adventurous.

 Tidak mustahil dengan Wanita yang berjaya seperti Siti Khadijah itu tak ada orang mahu, lebih-lebih lagi lah dia berharta banyak. Tetapi dengan menilai dan mengetahui diri Nabi Muhammad yang tlah established dengan gelaran Al-Amin nya meng asbabkan Siti Khadijah kenal, bahawa baginda sangat berbeza dari yang lain. Beliau sangat Amanah dan well known atas reputation.

Dizaman hari ini ambe ambil contoh salah seorang sahabat baik ambe, Ustaz Azhar Idrus salah seorang pendakwah bebas yang kini cukup terkenal dengan Humor logic nya, beliau juga berniaga. Malah jual pakaian dan cd-cd ceramah beliau dengan laris..Ada orang kata pada ambe, itu satu kesalahan kerana ia seolah-olah satu niaga jual Agama. Cuba sahaja anda perhatikan dirinya yang Ustaz yang mengajarnya di Masjid, malah pergi ketiap-tiap tempat ceramah diluar Terengganu pun beliau memandu sendiri. Lebih dari boleh pakai Driver. Dengan popularity beliau hari ini, boleh sahaja beliau guna Nama nya sahaja untuk lariskan apa sahaja.. Kerana beliau dah cukup terkenal dan dah jadi public figure Malaysia. Tidak juga guna Popularity itu untuk curi wang dari pocket peminatnya, malah guna pada sumbangan amal pada tiap ceramah beliau. Secara tidak langsung, promote kepada "causes" dari promote yang bukan-bukan yang menguntungkan beliau.
Ambe berani katakan begini kerana ambe kenal siapa yang menjual product beliau, hanya dengan van buruk itulah dibawa ke merata tempat dimana Ustaz Azhar adakan Kuliah dan kedai biasa sahaja hingga hari ini tidak adapun physical yang menunjukkan bahawa Kuliah beliau itu adalah Showbiz semata-mata, malah untuk melengkapkan diri sahabat ambe yang baik ini..tiada apapun kedudukan hingga hari ini beliau pilih untuk terlibat dengan Politic. Kata beliau, hendak belajar dan mengajar sampai mati.

Itu lah semangat, inspiration yang patut kita bangkitkan dari jiwa kita. Bukan sebab mentang-mentang anda orang terkenal dahulukala hari ni anda guna alasan Hijrah untuk jadikan opportunity untuk niaga dengan Agama. Agama bukan tempat untung Dunia, tetapi beri faedah buat penghuninya.. Kalau ndak Dunia, meniaga la cara Dunia dengan menjaga Hukum Agama masing-masing, agar disitu juga ada berlaku Dakwah kepada orang bukan Islam. Tiada riba atau interest bermakna anda tidak mahu untung berlipat ganda, tetapi sekadar yang cukup-cukup sahaja kerana itulah keberkatan.

Sedih dibulan sebegini berlaku scenario niaga Agama. Walaupun intention elok, kalau tidak tahu banyak tentang Agama, belajarlah dari apa yang dah berlaku setidaknya terlebih dahulu. Agama bukan kita yang punya untuk suka-suka rubah dan pinda semudah selera. Dan Agama bukan sekadar mempractice yang payah tidak mengena dengan nafsu kita, tetapi adalah sepertimana dilaungkan dari Azan iaitu "mengajak menuju kejayaan"..Tiap kali kita kawal nafsu kita yang ananiah, tiap kali itu lah kita berjaya untuk jadi makhluk yang Amanah.

Dan kalau ndak bahas tentang Tudong atau Tidak anda tanyakan diri anda dahulu, kalau kata kita hendak beriman lah.. Peraturan untuk jadi orang yang Islam pun anda dah gagal, kerana anda pun tidak tahu apa anda buat, padahal Iman adalah Inti pada Islam. dan Iman adalah Keyakinan dari segi bahasa..Bukan lah memerlukan kita naik bulan baharu ndak faham erti Iman.

Tudong Cantik mungkin suatu tarikkan, ia pun suatu asbab ambe ketemukan Isteri ambe dahulu. Tetapi kecantikkan itu cuma sementara, kita akan tua, itu fakta, apa yang buat kita kekal bersama hingga selamanya adalah setara mana kita Kasehkan sesama kita. Berpurdah suatu yang hampir Sempurna sebagai seorang Wanita Istimewa walaupun hari ini banyak tentangannya dari kalangan Agamawan yang Modern bahkan orang Kafir. Kita pegang pada sirah bahawa Isteri Nabi pun begitu, maka itulah Sunnah Isteri Nabi.. Cukuplah.

Tetaplah Hijrah cuma hal luaran, yang diketahui oleh orang ramai.. Bahkan itu maseh suatu permulaan, bahawa kita SEDIA berubah untuk baiki dalaman kita yang banyak rosak ini. Kita banyak consume yang bukan-bukan, fikiran yang celaru dan keliru bahkan makanan kita pun banyak yang mengarut. Kalaulah ambe salah berkata, maaf kan ambe. Hanya ambe sekadar berkongsi, untuk beri fahaman yang lebih jelas bahawa jadi Islam sahaja bukan matlamat kita, Syiar Iman itulah priority Utamanya. Kerana dengan keyakinan, apapun uji kita, Hati kita tetap terbuka untuk Agama Rasulullah.. bukan sekadar Agama turon temuron. Excited dengan Tudong cantik? itu bukan Pujian yang sebenar, itu baharu salah satu Ujian buat kita bahawa kecantikkan kita ini dari Allah taala ke memang asli dari Kita?
Kalaulah jadi pertunjokkan murahan, ambe rela memuji bidadari-bidadari di Syurga dari yang ada di Dunia. Walaupun ambe tidak tahu untuk ambe atau tidak, tetapi ambe yakin atas khabar yang datang dari Kalam Rasulullah bahwa di Syurga memang ada Bidadari.

Dan Bidadari itu tidak tersentuh oleh siapapun, bahkan Wanita di Dunia diberi peluang untuk jadi Ketua Para Bidadari. Jika ndaklah, kalau rasa seronok Agungkan Kecantikkan diri dan pakaian luaran aja melampau-lampau. Tepuk dada, tanyalah Iman masing-masing. Tahap tu aja ke Manusia?

HKM