Thursday, October 25, 2012

BAHASA DIAM


Diam ambe buat satu jangka masa yang lama, barangkali takjub dan speechless dengan peristiwa demi peristiwa yang berlaku dihadapan mata. InsyaAllah dengan Izin Tuhan jika ruang itu ada, akan ambe kongsikan bersama-sama dari masa ke semasa...

Beberapa hari aja lagi kita akan melalui satu Phase atau Fasal Penting sebagai orang BerAgama.
kita kata Raya Korban, Raya Aidil Adha atau Raya Haji..
ada juga antara kita melihat Lembu/Kambing/Sapi aja, teringat Hari yang mulia ini walaupun belum kunjung tiba.

Ambe selalu rasa hairan dengan concept men"jenama"kan erti "Hari Raya"..Kerana seawal usia budak dahulu, ambe dimomokkan oleh kesah Hantu Raya, menjadi peduli hingga memenuhi segenap ruang Akal Mentah mengenai rasa Ingin tahu-Curious.

Persoalan kenapa Hantu Raya itu perlu ada Raya?atau jalan yang besar disebut Jalan-Raya, atau JKR tu perlu ada Raya juga. Apakah sama erti Raya dengan perkataan Rai? dan apa pula hubung-kait antara Hantu Raya-Jalan Raya-Jabatan Kerja Raya atau Pasar Raya?
semua seakan-akan tidak munasabah buat ambe ketika itu, doesn't make sense at all..
Mungkin sahaja Istilah Hari Raya kini adalah penerjemahan dalam bentuk Cultural, Kebudayaan..
Erti "Raya" digambarkan dengan kemeriahan, sambutan atau perhimpunan sesebuah puak atau kumpulan demi memaknai sesuatu diatas tujuan dan matlamat tertentu.
Seumpama Hari Raya kita lalu baharu ini, pemahaman umum sering merasakan bahawa perlunya diadakan semacam sambutan menjelang hari tersebut diatas alasan berbagai-bagai seperti alasan yang selalunya dijawab bahawa "kita dah 1 bulan berpuasa, apa salahnya kita makan lebih sikit dihari tersebut kan?"
memberi semacam tanggapan pada orang berAgama lain yang juga turut cuti, seraya memerhati akan hari Raya Aidil Fitri disambut seperti Pesta Lahap dan Serakah. Ini reality apa yang jujur diberitahu oleh Kawan-kawan ambe yang bukan berAgama Islam.

Falsafah pernah memperkenalkan sejenis Proses yang dinamakan "Epistimology" diambil dari ayat Yunani, datang dari hasil perkahwinan antara dua ayat "Episteme" bermaksud Pengetahuan dan "Logos" iaitu Theory. Digabungkan untuk menterjemahkan Theory mengenai Ilmu dan Pengetahuan..Bersesuaianlah kiranya jikalau Agama turun untuk mengajak kita Berfikir dan terus berfikir akan perkara berguna dan lebih berguna(dalam context Epistimology),
hanya persoalan disini yang hendak ambe kongsi bersama adalah kenapa "Raya" perlu wujud demi mengertikan Hari-hari KeAgamaan sedangkan itu sahajalah hari untuk kita duduk dan benar-benar berfikir seketika mengenai peristiwa tersebut bukan secara Budaya semata-mata tetapi adalah yang lebih daripada itu.

Dan tidaklah ada yang salah dari ambe, apatah lagi untuk seru anda pembaca menafsir bahawa kita tak perlu beriya-iya sangat dengan Perayaan KeAgamaan hanya mengajak bersama-sama menelaah. Serta menilaikira apa kita tlah persiapkan sepanjang Bulan atau Waktu sebelum hari yang dinamakan "Raya" itu tiba.

Kita Puasa di bulan Ramadhan hanya sekadar Perut Sahaja, Mata kita menjamu dalam muslihat dengan menilik salah-silap orang lain, Telinga kita memburu umpatan dengan sembunyi, Anggota kita secara keseluruhannya bahkan belum secara total untuk mengatakan bahawa "aku dah control diri aku sepenuhnya"..

dan seandainya kita tetap berkeras untuk merasa "dah ok belaka",
layakkah kita meraikannya dengan cara-acara kita fikirkan patut seperti sebelum ini?
jawapan pada anda,
pada ambe hanya sekadar menjawab "entahlah"..ambe bukan dapat menetapkan apapun untuk didengarkan, bahkan diajar pun bukan semua dapat diikut sepenuhnya.

Disebabkan pertanyaan tadi, ambe dapat sambung kata dan berpendapat bahawa Aidil Fitri yang lalu kita baharu sambut kebanyakkan dianggap sebagai Accessory Budaya. Walhal, Substancial Aidil Fitri dan Adha bukanlah setakat itu sahaja.
Lebih elok jikalau kita menganggap sebagai Hari Kembali, kerana sah nya memang tujuan Hari Penamat Ramadhan ini untuk ajak kita bersama kembali mengenang dan kembali kepada Fitrah, Kesejatian diri disamping bersiap secara Physically dan Mentally mengenai "Korban".

Korban pula adalah ayat yang adakala mengelirukan, menakutkan dan sering difahami secara bahasa menyeret fikiran ke atas Negativity, merelakan dan mengandalkan pelepasan sesuatu dari seseorang kepada orang lain melalui suatu ritual atau peristiwa yang sebenarnya tidak dikehendaki.
Korban Harta, Korban Bencana, Korban Perang dan seumpamanya.Apa kita nampak?
Dipandang sebagai sesuatu yang dark dan menakutkan, menyempit dan menyukarkan. Padahal, "Korban" yang Haq adalah berlainan sama sekali. Kerana ia bererti menyampaikan(bukan memberikan) sesuatu yang merupakan milik kita kepada sesuatu, orang, Makhluk lain atau Tuhan.

Apa sahaja disajikan mengenai Kesah Ibrahim dan Ismail, kita faham bahawa itu dalil "Korban".
Secara ringkasannya, Ibrahim menyembelih dengan rela Ismail kerana itu datang dari Tuhan dan terus FULLSTOP. Kita menggesa anak muda dan kanak-kanak untuk consume gambaran sedemikian tanpa ada usaha untuk memerah sedikit Curiosity Kebudak-budakkan agar faham Kehendak dalam Maksud Sebenar.
Pandangan kita membayangkan betapa beratnya perkara yang perlu dilakukan, yang lebih dari keperluan tetapi adalah kemestian.
Ambil masa, fikir lebih dalam dan dalami Moral disebalik Moral yang tlah di sedia adakan sebagai contoh. Apakah Sanggup Ismail dan Rela Ibrahim itu sahaja menceritakan kita sebagai Symbolic Korban?

Anda akan kunjung faham mengapa kami mengatakan bahawa ia berkisar mengenai Keikhlasan menyampaikan,
apa yang Milik Tuhan kembali pada Tuhan.
perkataan yang sesuai disini adalah Serah,

Serah-yang merupakan method untuk melebur, menyatu atau bertauhid kepada, dengan, bersama atau bersatu dengan yang mencipta.

Dengan mengetahui Wujudnya Anak didalam Rahim seorang Isteri sememangnya pengalaman yang cukup Istimewa, buat ambe atau Ayah-Ibu manapun di Dunia.
Belum dilahirkan, dah timbul pelbagai Jawapan.
Kita yang Manusia ini sendiripun, tidak pernah tahu menahu mengenai kelahiran kita sendiri, jangankan merancang, apatah meniatkan bahawa kita akan lahir dan menjadi seorang Manusia. Memilih Ibu dan Ayah yang kita sendiri belot, curang, kutuk atau benci hari ini, kita pun tidak tahu-menahu.
Ambe sendiri tidak pernah minta untuk berada pada posisi anak seorang Arkitek dan antara Contoh Ayah yang ada dimukabumi ini pernah menyelamatkan Abang serta Kakak ambe.
Apa lagilah memilih nama "Raja Badruddin Hakim Shah" sebagai tanda Existence diri ini, untuk membezakan ambe dan orang lain yang juga ada bernama sama, tetapi rupanya berlainan, atau mungkin dipertemukan ambe dengan kembar yang semiripmanapun (Rupa dan Nama), ambe tetaplah ber bin kan Raja Kamarul Bahrin di Dunia, dan di tanam ke Bhumi ber bin kan Nurilah Salleh.

Siapapun tak pernah menyangka akan diberi Pinjam, dan dianugerahkan ini atau itu untuk diproclaim apatah lagi "layak" untuk dikatakan memikul beban yang dinamakan Amanah. Apalagi ada sesuatu sebagai Milik(dalam context Pinjaman juga akhirnya).

Kita berjalan dengan Kaki bukan milik kita tetapi diberi "sewa", kemana kita melangkahpun akan dihisab belaka..kata Ulama yang terus menerus menceritakan kesah Kehidupan selepas Mati nanti.

Jelaslah disini,
apa Ibrahim dan Ismail lakukan bukan untuk menunjuk-nunjuk semata-mata untuk membuktikan apa-apapun, tidak seperti kita hari ini..yang buat kerana kita hendak Endorse Product sendiri atau Parti kita sendiri sebagai yang Benar dan Patut diikuti sementara yang lain itu semua salah.

Adil Allah memaknai Islam sebagai sesuatu Agama untuk semua, build up Islam sebagai Islam sejak Adam hingga ke Muhammad..berapa banyak Kesah yang Buruk berlaku? Kita puji hari ini kerana sudah nampak yang mana elok.
betapa kejamnya Contoh-contoh yang membinasakan Akal kita hari ini dalam menembusi Fikir yang lebih luas seperti Kisah Nabi Khaidir membunuh Budak atau Ismail disembelih,
kita nilaikan sendiri dan disamping itu cuba diingatlah kembali pada apa ambe tlah ceritakan diatas tadi mengenai kewujudan Manusia,
yang adalah "Kita" juga pada 20-40-60 tahun dahulu.

Peleburan Ibrahim dan Ismail melenyapkan Existence "diri" masing-masing, adalah tamparan kepada ambe bahawa mereka tidak pernah ada apatah berani mendakwa apa saja itu adalah miliknya..

Memahami demikian kita dapat mengatur pelbagai soalan lain lagi, yang perlunya kita cari mengapa harus begini dan begitu agar diyakini. Cuma berdasarkan Manusia yang maseh merasai Dunia ini milik mereka sehingga mewujudkan System aturan Hak Milik. Tidak cukup kita hanya membezakan bahawa Idiom "Pemilikan" itu adalah bahasa Formal sementara "Pinjaman" adalah bahasa Agama. Dan hingga membahayakan sebahagian lain menanggap apabila Agama terlalu diletakkan hanya dalam pemahaman Sosiologis seperti itu. Sedang Puak berperang mengenai "Pemilikan", Dunia dirosakkan sehingga Umat hilang tempat untuk mengadukan penderitaannya.

Kehidupan Manusia menjadi jauh dari nilai dan menilaikan, kesan dari kekeliruan menggunakan Agama.
Pada Misalan sahaja, Aidil Fitri atau Aidil Adha bersabit dengan "Egosentrisme" kekuasaan atau monopoli economy. Bahkan juga bentuk Primodalism, Exclusivism dan kesepihakkan yang lain dalam berbagai dimensi Kehidupan.
Ibrahim diperintah oleh Tuhan Allah- secara Substansif-bukan untuk sembelih Ismail, melainkan untuk menaklukkan dan memusnahkan kesepihakkan dan Egosentrism rasa memiliki diri sendiri dan rasa memiliki anaknya. Padahal memang benar dihati seorang Ayah atau Ibunda, ada sifat Possessiveness, anda punya Isteri atau Suami atau Boy/Girl Friend sebagai Teman atau Tunangan pun bahkan turut menikmati derita Possessive itu(jangan bohong lah).
Diri Ibrahim dan diri Putranya Ismail adalah Milik Allah dan harus disampaikan kembali pada Nya..

Beberapa hari lalu, ambe ke rumah Imam Hoslan Hussein berdua dengan ayahnda menziarahi Kepulangan beliau bersama keluarganya setelah beberapa bulan hampir setahun lamanya dipenjarakan hanya kerana membaling Selipar kepada Hakim di Mahkamah diatas ketidakadilan orang-orang yang menyeleweng dana Masjid yang beliau ditugaskan.
Rumah Flat Kos Rendah adalah Istana buat ambe, kerana sekecil rumah itu jika hendak dibandingkan rumah ambe, terasa betapa "Berkat" nya..Mengingatkan ambe pada rumah Keluarga Mertua ambe yang juga kecil tetapi dipenuhi anak-cucu. Meriah. Kalau hendak dibanding dengan Istana yang pernah ambe pergi dahulu, Penuh kerana Acara..Dihari lain, kosong hanya beberapa kerat sahaja orangnya. Bosan dan Menakutkan.

Kami disambut dengan kesederhanaan, dahulu cuma didengarkan Kesah aja mengenai Imam Hoslan di Surat Khabar, kini diketemukan oleh Allah taala. Kalah rasanya jika hendak dibandingkan kalau rasa berdebarnya jumpa Artis Pujaan.. Beliau hanyalah orang Biasa, dan ditegaskan banyak kali dalam perbualan kami tanda beliau ingat siapa beliau, yang cuba mengislamkan orang dipenjara pun jadi threat. Banyaklah kesah yang jadi sebahagian Element Kekuatan bahagi ambe dan ayahnda dalam meneruskan perjuangan kami yang mungkin berlainan haluan tetapi sama tujuannya.

Beliau mengorbankan dirinya bertindak sebagai orang "Gila" atau Bodoh dimahkamah yang sarat dengan orang-orang bijakpandai..Berbohong atau Bercakap benar, itu Pilihan masing-masing lah.
Dipenjara malah mengorbankan zaman "Suami-Isteri" atau "Ayah-Anak" yang sepatutnya diluangkan beliau bersama Anak-Isterinya. Anaknya 11 orang, meninggal 4 orang..Kini bertujuh.
tatkala ambe memerhati raut wajah beliau, terasa betapa "Tabah" nya seorang Pemimpin Rumah-Tangga ini, ambe ni guane gamoknya? itu soalan ambe dalam hati.

Hairan sebenarnya bagaimana pertemuan singkat begitu, attachement itu memang rasa. Macam dah lama kenal. Ambe yang pada awalnya memang berhajat untuk dapatkan no HP beliau, agar dapat diadakan program untuk jemput beliau di Terengganu namun rasa segan, beliau pada ambe macam "Bintang" di langit, hendak dicapai itu mustahil lah. Yang sibuk ndak bergambar tu Ayah ambe, dan ambe lah yang memukul gambarnya. Tiba-tiba aja sebelum melangkah keluar Istananya, beliau pula yang ajak ambil gambar dan kemudian minta no HP ambe..
Bukanlah ambe ndak beritahu ambe ni lebih hebat, hanya terkesima dengan bisikkan hati ambe yang pastinya Allah taala yang gerakkan.

Kami pulang setelah beberapa jam disana, ambe teringat kembali wajah Ayahnda ambe yang turut menangis (dalam lagak maintain Machonya) bersama Imam Hoslan kerana menyedari nasib mereka lebih-kurang sama, Ayah ambe dilawan dan berlawan oleh Pihak Mahkamah Australia, Luar Negara yang penuh dengan orang Kafir sahaja..Sementara Imam Hoslan di Mahkamah Negara sendiri.
Masing-masing tidak mendapat pembelaan yang sepatutnya diatas nama Agama.

Dengan rasa Overwhelmed, ambe pun sms lah Beliau bagi menyatakan rasa Syukur pada pertemuan tadi dan pada mengingatkan pada beliau bahawa meneruskan berjuang walaupun tanpa bantuan Ahli Politik sekalipun.

Betapa banyaknya "Ibrahim" dan "Ismail" hari ini lahir hasil dari Hari Aidil Adha ini.
Ceritanya bukan Sembelih semata-mata, atau Haji yang diterima atau tidak,
tetapi Sanggup.
berkata Sanggup berKorban itu mudah,
Namun,
Korban tidak selalu lewat pada Akal bahagi membahas Logic atau Relevance sesuatu hal.
Korban adalah apa yang ada pada kita yang dapat kita kembalikan..

bertanya lebih baik akan perkara yang kita mesti kembalikan dari menghitung benda baik kita dah buat,
Flush ajalah itu semua ke Jamban,
kalau Ikhlas..

Berbahasa Diam lebih elok.

Intiha Al-Kalam,
HKM